Квасоля звичайна

Квасоля звичайна (Phaseolus vulgaris). Родина бобових — Leguminosae. З лікувальною метою використовують її стручки (без насіння). Квасоля звичайна — всім відома однорічна трав’яниста городня рослина. Квасоля — одна з головних рослин древнього землеробства Перу, Мексики і інших країн Південної і Центральної Америки. Вони є одній з прадавніх культур світу. Перша згадка про цю культуру зустрічається в древніх китайських літописах 1280 р. до н. е. Квасоля була дуже популярною стравою в Древньому Римі. Римляни не лише споживали квасолю, але і виготовляли з квасолі пудру. У Германії до цих пір квасолю незрідка називають білильними бобами. До Європи завезена після другої подорожі Колумба, а звідти вона попала до Росії в XVII—XVIII в.в. Ймовірно, тому у нас квасолю довгий час називали французькими бобами. Спочатку її вирощували як декоративний чагарник, і лише з часом, в кінці XVII ст. квасоля придбала широке поширення як овочева культура.

Має витке, рідше пряме стебло, з непарнопірчастими листками та з метеликовими квітками, білими й рябими. Плід — біб (стручок). Для лікувальних потреб у народі застосовують стручки, які заготовляють, коли вони ще свіжі, не посохли на пні (такі стручки дають кращий лікувальний ефект). Відвар висушених і порізаних стручків без квасолі (1 столова ложка на 2—2,5 склянки окропу) вживають по 1/2 склянки 3—4 рази на день при ревматизмі та як сечогінний засіб при набряку, особливо якщо його спричинило захворювання нирок. Квасолеві стручки корисні й при запаленнях нирок. У таких випадках їх треба вживати порівну з кукурудзяними («косами») або ще з якими-небудь іншими аналогічними за своєю дією на організм засобами. При цукровому діабеті особливо ефективна суміш квасолевих стручків, чорницевого листя, льняного сім’я й вівсяної соломи. Відвар із квасолевих стручків і чорницевого листя (порівну) вживають при захворюванні підшлункової залози. В гомеопатії виробляють есенцію з цілої рослини після дозрівання плодів. Способи застосування: Складний відвар (при діабеті): по дві частини стручків квасолі, листя чорниці й вівсяної соломи (дрібно порізаних) і одна частина льняного сім’я; беруть 3 столові ложки цієї суміші на З склянки окропу, кип’ятять 20 хвилин і п’ють відвар по З столові ложки 3 рази на день. Простий відвар: 15,0— 200,0; по 2 столові ложки З рази на день.

Опубліковано в Квасоля звичайна. Позначки: . Leave a Comment »

Залишити коментар